Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färila kan bli ny ort för flyktingar

Färila har tidigare inte haft organiserad mottagning av flyktingar. Men senare under året kan det bli lösningen för kommunens flyktingenhet.

Annons

– Det är alldeles för tidigt att säga något bestämt om detta. Men vi ska undersöka möjligheten till en lösning i Färila. Och då vill vi prata med flera berörda, säger Carina Nilsson Fredlund på kommunens flyktingenhet och nämner skolan, Färilarådet och Röda Korsets väntjänst.

Det är något som Marcus Persson, ordförande i Färilarådet, välkomnar.

– Det här är helt nytt för mig och jag hoppas på en bred information. Men en personlig uppfattning är att vi ska sträva efter att det blir bra om vi får flyktingmottagning i Färila.

En viktig anledning till att Färila nu kommer på tal för ett ännu inte bestämt antal flyktingar är att byn har lediga lägenheter.

Enligt Lasse Pårs på Ljusdalshem har Färila till den 1 mars 20 lediga lägenheter i storleken ett till tre rum och kök. Det är 13,5 procent av beståndet i byn. I Ljusdalshems hela bestånd finns det 6,5 procent lediga lägenheter.

Lasse Pårs säger att Ljusdalshem också kan ta på sig att komplettera busstrafiken med någon upphandlad transport eftersom det kan behövas inte minst för de vuxna flyktingarnas skolgång i Ljusdal.

I övrigt ser flyktingenheten stora fördelar med Färila eftersom alla bostadsområden ligger på bekvämt gångavstånd från viktiga samhällsfunktioner som butiker, hälsocentral och skola/barnomsorg.

Mer läsning

Annons