Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjevåld på kvinnodagen

/
  • Psykologen Peter Rösare och terapeuten Helena Dahlström från Ersta diakoni föreläste på torsdagen i två omgångar om våld i nära relationer och hur detta drabbar kvinnor och barn.
  • Våld är inte enbart fysiskt. Att skrämma någon till att göra det denne inte vill eller till att avstå från något den vill är också en form av våld.

Hur kan man bäst hjälpa kvinnor som är utsatta för våld i nära relation? Hur påveras barn som lever i familjer med våld? Helena Dahlström och Peter Rösare från Ersta diakoni föreläste i två omgångar på internationella kvinnodagen.

Annons

Våld förknippas främst med fysiska angrepp som slag. Men här finns också psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och materiellt våld.

– Det psykiska våldet upplever kvinnor som det absolut svåraste. Det är så diffust och så nedbrytande. Det handlar om att inte duga, inte kan, att var ful och dum och det sliter något fruktansvärt, berättade Helena Dahlström.

Peter Rösare arbetar med barn och deras mammor som levt i familjevåld.

Om psykiskt våld är svårt att förstå för en vuxen så är det ännu mera obegripligt för ett barn.

– Man brukar säga att barn glömmer så lätt. De glömmer inte, de gömmer. Även mycket små barn minns. De har preverbala minnen från tiden innan de hade orden, sade Rösare.

Han berättade om anknytningsmönster där barn inte har föräldrarna som sig trygga bas. Där våldet gör föräldrarna upptagna av varandra finns ingen trygg plats för barnen.

– Vi ser fall med delad vårdnad där barnen är arga och frustrerade då de är hos mamman men inte alls uppträder på det sättet hos pappan. De vågar visa sina känslor hos mamman för där är det ingen risk, berättade Peter Rösare.

Det var Brottofferjouren i Ljusdal och Kvinnojouren Viljan som arrangerade torsdagens föreläsning, som hölls i två omgångar med samma program under eftermiddagen.

Mer läsning

Annons