Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En trädgård sprungen ur kvinnlig kreativitet

/
  • Trädgårdsföreningarna i kommunen har börjat höra av sig och vill komma på besök till Margareta Olssons trädgård. Något hon ser fram emot. Sin gröna oas delar hon gärna med sig av.
  • Tid för vila tar sig också Margareta Olsson, och då tillsammans med hunden Simba.
  • Konstnärliga installationer finns överallt i trädgården, och här är det upp och nedvända blomkrukor som fått nya roller som pedestaler.
  • De blå bergen skapar en vacker fond till Margaretas trädgård.
  • För elva år sedan köpte Margareta Olsson sitt funkishus i Järvsö. Här har hon förverkligat sina trädgårdsidéer.
  • De konstnärliga uttrycken löper som en röd tråd genom trädgården.

I Margareta Olssons trädgård i Järvsö kommer växterna i andra hand. Här är formen och strukturen viktigare.

Annons

För elva år sedan flyttade Margareta Olsson in i det vita funkishuset på Gamla landsvägen i Järvsö. Då med en tomtyta på 1 200 kvadrat, bestående av något enstaka träd och någon buske. År 2006 köpte hon till grannfastigheten på 1 500 kvadrat och integrerade de båda tomterna, och i dag är hon stolt ägare av en pampig trädgård.

– Allt har kommit till av känsla, och det är form och struktur som styrt. Växterna har kommit i andra hand. Man kan säga att jag använt blommorna för olika ändamål, för att nyttja deras nyanser och färger, säger hon.

Konst, foto och bild är intressen, och hon har även utbildat sig vid Konstfack. Så basen för det konstnärliga skapandet är gedigen och därav är nivån på det hon arbetat fram hög, och som besökare är det bara att njuta och låta sig inspireras av hennes verk.

– Det blir spännande med konsten. Jag hittar grejer på auktioner som jag sedan målar och fixar. Huvudtaget får det inte kosta för mycket att bygga upp trädgården. Jag lägger hellre ner mycket jobb än pengar, säger Margareta Olsson.

Och bakom denna skapelse ligger många timmar av hårt arbete och tappade sugar, som Margareta själv uttrycker det.

– Jag har varit nära att ge upp flera gånger, men jag är envis och positiv. Det gäller att hitta nya lösningar och se möjligheter där det verkar vara kört.

Mer läsning

Annons