Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig hönsmamma

/
  • Ewamay Johansson och hennes sambo Benny Liljeberg sitter på gräsmattan med hunden, Kajsa och katten Zorro och tittar på hönsen.
  • För att få hönsen tama måste man arbeta mycket med dem, plocka upp dem och klappa dem berättar Ewamay Johansson.

Färska ägg på morgonen är värt slitet.

Annons

Den pensionerade egenföretagaren, Ewamay Johansson från Roslags Näsby i Täby har alltid haft husdjur. För 15 år sedan köpte hon för första gången höns. Bakom beslutet låg att hon hört att äggen från fabrikshönsen daterades om och för att hon tyckte synd om hönor som endast levde för att lägga ägg.

– Höns som mår bra, och får gå ute som våra, lägger så fina ägg och är så lyckliga, säger hon.

Ewamay Johansson blev helt stormförtjust i de vackra dvärgkochin-hönorna som hon införskaffade. Och sen den dagen har hon alltid haft hönor.

– Att ha hönor är ett av mina största nöjen i livet, säger hon samtidigt som hon får sina tama hönor att hoppa.

Nu har hennes nuvarande tre hönorna fått flytta in i det nybyggda hönshuset i Bäcken utanför Järvsö. Där bor de nu över sommaren med utsikt över både Ljusnan och Järvsöklacken.

– Tama hönor är som ett ständigt pågående skådespel som man aldrig tröttnar på. Jag hoppas att fler människor skaffar höns så de får uppleva dessa underbara djur, säger Ewamay Johansson och tittar på sina älskade hönor som går och pickar fritt på gräsmattan.

Mer läsning

Annons