Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon i soptunnan

/
  • En ny lösning för sopsortering ska spara pengar och göra oss mer miljövänligare.

En miljon kronor. Så mycket pengar kastas, bokstavligt talat, i soporna helt i onödan.

Annons

Dagens system för sophantering fungerar dåligt och kostar kommunen pengar. Nu föreslås att ansvaret för insamling av tidningar och förpackningar ska flyttas tillbaka till kommunerna, något som Ljusdals renhållningschef är positiv till.

Kommunens renhållningschef Sven Arne Persson uppskattar att dagens röriga källsorteringssystemet kostar kommunen en miljon extra varje år. Det föreslagna systemet där kommunen får helhetsansvar för sophanteringen skulle spara pengar, göra det enklare för invånarna och vara bättre för miljön, menar han.

– Jag tycker att det är ett jättebra förslag, speciellt för allmänheten. I dag är det svårt att förstå att kommunen har ansvar för hushållsavfall men att det finns andra lösningar för återvinningsstationerna, säger Sven Arne Persson.

Enligt stickprov som kommunen låtit utföra består Ljusdals hushållssopor av 30-40 procent material som borde hamna på återvinningsstationerna. Kommunen betalar i dag 450 kronor per ton hushållssopor som körs till Bollnäs för förbränning – av denna summa är alltså cirka 150 kronor per ton en onödig kostnad.

– Det handlar i runda slängar om en miljon som hamnar på sopräkningen, säger Sven Arne Persson och tillägger att fler skulle bli bättre på att källsortera om processen var enklare.

Mer läsning

Annons