Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

­En av Finnmarkens starka kvinnor

/
  • Zinita Ritzén läser den dikt som en journalist tillägnade Anna-Lena i en artikel om henne. Bakom henne står Ingegerd Andersson, Orsa, och lyssnar. Det är första gången som hon deltar i Finnmarkens historiegrupps temakvällar.

Anna-Lena Wiklund levde i kojor ute i skogen i 25 års tid. I torsdags gick Finnmarkens historiegrupp i Anna-Lenas fotspår.

Annons

Anna-Lena Wiklund var en stark kvinna i Finnmarken som under ungefär 25 års tid levde i kojor ute i skogen. Runt hennes gravsten på Hamra kyrkogård har det samlats ett tiotal personer. Zinita Ritzén, vars gammelmormor var syster med Anna-Lena, är kvällens guide.

– Anna-Lena var en gedigen arbetskvinna, som arbetade och bodde i skogen, säger Zinita Ritzén.

Förutom sitt jobb som skogsarbetare då hon högg i skogen med karlarna så var Anna-Lena tvungen att ha andra inkomstkällor.

– Hon gick runt i byn och tvättade hos folk. Hon sålde även kvastar som hon gjorde själv. Det var så hon försörjde sig och sina barn, säger Zinita Ritzén.

Varje torsdag under juli månad anordnar Finnmarkens historiegrupp temakvällar. Gruppen besöker olika historiska platser i Hamra med omnejd. Syftet är att lära känna Finnmarken.

Mer läsning

Annons