Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elverk hos hönsen

/
  • Äggproducent Johnny Skalberg hörde varningen om strömavbrott på radion och såg till att han hade bränsle hemma och sedan var det bara att gå ut och starta elverket när det blev strömlöst natten mot annandagen.

Verksamhet med 14 000 höns och strömavbrott.

Annons

För äggproducenten Johnny Skalberg, som driver Järvsö Ägg AB i Vålsjö, innebär strömlösheten att han är tvungen att driva sin anläggning med ett eget elverk. På tisdagsförmiddagen, över 30 timmar efter strömavbrotten, hade han fortfarande inte fått tillbaka strömmen. På natten mot annandagen gick strömmen på flera håll i kommunen och sedan dess har Johnny Skalberg drivit sin verksamhet Järvsö Ägg AB med hjälp av ett elverk.

– Den här ser till att vi får ström i anläggningen, säger Johnny Skalberg och pekar mot ett skjul i vilket elverket står och bullrar.

Det drivs av bensin och varannan timme är Johnny Skalberg tvungen att förse aggregatet med bränsle. Det gäller att hålla koll så att elverket hela tiden snurrar. Med 14 000 höns i verksamheten är han beroende av eltillförsel till sina maskiner och till ventilationssystemet i byggnaden där hönsen huserar. Ventilationen är livsnödvändig eftersom ammoniakhalten i hönsens spillning riskerar att förgifta dem om inte luften ventileras.

När tidningen hälsar på har Johnny Skalberg drivit sin verksamhet med elverket i 35 timmar. En gång tidigare har han varit tvungen att använda elverket så här länge. Det var snövintern för något år sedan. Då tog det 43 timmar innan strömmen kom tillbaka i byn.

Mer läsning

Annons