Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitskytten Jocke Smålänning på Klösbo Big Game: ”Jägare är djurvänner”

I Klösbo ljuder det av skott och hundskall. Anna-Lena Cavallin, Ralf Persson och deras barn har anordnat Klösbo Big Game. Elitskytten Jocke Smålänning har ställt upp flera skjutbanor för att jägarna ska öva på att skjuta.
– Ju duktigare man blir på att skjuta, desto mindre illa far djuren.

Annons

Många uppstoppade björnar finns i baren.

På väggarna i baren hänger uppstoppade björnar, en lokatt och ett vildsvin. Här står en liten grupp och samtalar och det visar sig att både Per-Anders Wärme och Bo Hedin har råkat ut för att skjuta en björn som överlevt skottet och istället attackerat jägaren. Dagen därpå gick Wärme ut och jagade igen, även Hedin var snabb tillbaka ut med geväret i skogen. Hur kommer det sig att någon som varit nära att mista livet överhuvudtaget jagar igen?

– Adrenalinet, säger de båda i kör. Det är adrenalinet som gör det.

Per-Anders Wärme och Bo Hedin har båda blivit attackerade av skadeskjutna björnar.

Jocke Smålänning har vunnit SM, NM, EM och tagit världsrekord i skytte, han driver också skjutskola runt om i landet.

– Man jagar inte för att det är kul utan för köttet. Jag försöker äta vilt i så hög utsträckning som möjligt. Det gäller att döda djuren på ett bra sätt.

På Klösbo Big Game finns vildsvin som hundarna övar på att jaga. Tanken är att hundarna ska bli bättre på att tränga djuren för att förhindra att de bara skadeskjuts. Jocke Smålänning tycker att det är viktigt att jägare lär sig att skjuta bra så att inte skadeskjutna djur springer i skogen, får infektioner och lider.

Elitskytten Jocke Smålänning tycker det är viktigt att man lär sig skjuta rätt.

– Jag brukar säga till de som är jakthatare – åk till ett slakteri och se hur det går till. Det luktar blod, man hör ljudet av skott, skräckslagna djur står uppställda på rad. Jägare är djurvänner, den som säger annat har aldrig varit på ett slakteri.

Här finns också andra aktiviteter som har med vildmark att göra. Naturkonstnären Berndt Persson ställer ut filmkameror och filmar djur i skogen, sedan hittar han trä som han bränner och rispar in avbilder av djuren på.

Konstnären Berndt Persson och i bakgrunden hans konst.

– Häromdagen fångade jag på film när en bäver sprang med massa blommor i munnen. Planen var nog att lägga blommorna i sitt bo.

En stor tävling pågår här på Klösbo Big Game där de bästa skyttarna kan vinna en rad olika priser såsom skyddsvästar till hundarna och ljuddämpare till gevären.

– Det var storhandling som gällde innan det här. Mat, vin, öl, och så vinstpriserna förstås, säger arrangören Anna-Lena Cavallin.

Vildsvinen innan de ska jagas för att öva upp hundarna.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons