Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever lockas att inte kasta mat

/

Det kastas mat för stora belopp i Ljusdals kommuns skolor. Därför startar kommunens kostenhet en kampanj för att minska svinnet. Lyckas eleverna blir de belönade för detta.

Annons

Ljusdals kommuns kostchef Maria Persson har i dagsläget inga exakta siffror på vad skolmaten kostar utan siffermaterialet ska också granskas i samband med att svinnet bekämpas.

Mätningarna startar 7 november.

– Mellan tummen och pekfingret kostar inköp av varor till skolmaten mellan 3 och 3,5 miljoner kronor årligen, säger Maria Persson.

Tidningen har tagit del av Naturvårdsverkets rapport Svinn i livsmedelskedjan från 2008. Där beräknas svinnet i skolköken till omkring 20 procent.

Maria Persson vill varken bekräfta eller dementera den uppgiften när det gäller Ljusdals kommuns skolor där det serveras drygt 2 000 portioner varje dag.

– Det är därför som vi har det här projektet för att först väga svinnet och sedan se hur det förhoppningsvis minskar när skolorna jobbar med frågan. Det här är inte bara en ekonomisk fråga utan berör också miljön, säger Maria Persson som berättar att kasserad skolmat går till förbränning.

Om eleverna kastar mindre mat ska de få del av det som sparas in, lovar kostchefen.

– Det kan vara i form av happenings, alltså något utöver det vanliga. Det viktiga i sammanhanget är elevinflytandet, att barnen själva får vara med och bestämma hur det som sparas in sedan används, säger Maria Persson.

Mer läsning

Annons