Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter upptäckten av Seko-lånet: (S) kallar folketshusstyrelsen till möte

/
  • Ljusdals folketshusförening har lånat pengar av Seko Väg och Ban Gävle Dala till en renovering. Nu kallas styrelsen till ett S-möte för att förklara sig.

Efter ett extrainkallat möte i Socialdemokraternas verkställande utskott kallas nu folketshusföreningens styrelse och framför allt ordföranden Bosse Hedin till ett möte nästa helg.

Annons

– Vi tog ett enhälligt beslut om att bjuda in styrelsen till folketshusföreningen för samtal om den uppkomna situationen. Då får vi hoppas att de kommer och berättar hur de ser på det så att vi får se hur de resonerar, säger Örjan Fridner (S), ordförande för Ljusdals arbetarekommun.

Det var förra veckan som P4 Gävleborg avslöjade att Ljusdals folketshusförening har lånat pengar till en renovering av Seko-klubben Väg och Ban Gävle Dala, där Bosse Hedin har haft en viktig funktion som bland annat kassör i många år. Han blev i juli detta år avskedad för illojalitet mot arbetsgivaren av Seko centralt efter upptäckten att 14 miljoner hade försvunnit ur klubbkassan.

Läs allt om Seko-skandalen här!

Samma Bosse Hedin är också ordförande i folketshusföreningen, och har i dessa dubbla roller samtidigt lånat och lånat ut 200 000 kronor till en renovering av folketshusföreningens lokal i centrala Ljusdal. Han har också varit med och tagit beslutet att Seko Väg och Ban fritidsförenings företag Exvia AB ska få städkontraktet på byggnaden.

Samtidigt har Socialdemokraterna i Ljusdal inte varit medveten om sin roll som andelsägare i folketshusföreningen, berättade Örjan Fridner i fredags.

– Nu har vi fått klara besked från folketshusföreningen att Ljusdals arbetarekommun har 15 andelar, Ljusdals S-förening har 5 andelar och SSU 5 andelar.

Hur många andelar det finns totalt i föreningen vet han ännu inte, men tar på sig en del av ansvaret över den uppkomna situationen.

– Jag borde ha ställt frågor och kunnat mycket mer om folketshusföreningen, det är en oerhört viktig organisation. Vi har uppenbart missat i kommunikationen.

I folketshusföreningens styrelse sitter flera socialdemokrater. Bosse Hedin är ordförande, förra kommunalrådet Roland Bäckman är kassör, Karin Johansson är sekreterare och Irene Jonsson är revisor. Björn Mårtensson sitter i valberedningen. Utöver dessa finns också representanter från olika fackförbund, som innehar andelar i föreningen.

Alla dessa är inbjudna till ett möte nästa helg. Framför allt vill verkställande utskottet att ordföranden ska komma.

– Vi vill gärna att Bosse kommer för att förklara hur han ser på situationen.

Örjan Fridner tror att mötet framför allt kommer att handla om kommunikation, roller och ansvar. Men en viktig punkt på dagordningen blir förstås lånet från Seko-klubben.

– Vi vill också höra hur de resonerar kring de här pengarna som har använts till att restaurera Wienercaféet och hur de tänker lösa den situationen.

Att Bosse Hedin har sagt ifrån sig sina politiska uppdrag men fortfarande är ordförande för folketshusföreningen, hur ser du på det?

– Jag vill inte uttala mig i de frågorna. Jag vill först höra hur styrelsen och Bosse resonerar kring de eventuella 200 000 kronorna innan jag säger något om de ledande personerna.

Mer läsning

Annons