Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter misshandel inför kommunen nya säkerhetsrutiner

/
  • Efter misshandeln har familjeomsorgsenheten upprättat ett tillägg i säkerhetsrutinerna.

Efter att alkoholhandläggare Lennart Diamant råkat ut för misshandel i sitt arbete har nya rutiner upprättats vid kommunen.

Annons

På IFO, Individ- och familjeomsorgsenheten vid Ljusdals kommun, finns säkerhetsrutiner fastställda för samtliga medarbetare – alltså även för alkoholhandläggare Lennart Diamant.

Men i samband med att han i fjol drabbades av en misshandel i sin yrkesutövning, och efter att den misstänkte nyligen dömdes för våld mot tjänsteman, har enheten nu upprättat ett tillägg i säkerhetsrutinerna.

– Vi kände att vi behövde uppmärksamma speciellt att det är en annorlunda miljö de arbetar i. En alkoholhandläggare kommer, som en myndighetsperson, in i en restaurangmiljö där folk är berusade eller åtminstone har brukat alkohol, säger Margaretha Larsson, enhetschef vid IFO. Hon menar dock att det är svårt att förutse händelser av det här slaget.

– Det har inte hänt här tidigare att en alkoholhandläggare har blivit överfallen. Det var någonting vi inte kunnat förutse. Lennart Diamant blev nedslagen bakifrån av en person vi inte haft några problem med tidigare, säger Margaretha Larsson.

Heléne Andersson, vice ordförande i Kommunala alkoholförläggares förening, håller med om att alkoholhandläggare är en utsatt yrkesgrupp.

– Det är bedrövligt att det sker fall av det här slaget, både ur medmänsklig- och ur yrkessynpunkt. Vi har en årlig enkät där medlemmar får svara på frågor om just förekomsten av våld och hot för att belysa hur säkerhetsläget ser ut. Som en ideell förening försöker vi också stötta kommuner när det gäller säkerhetsrutiner, säger Heléne Andersson.

Lennart Diamant, som själv är skyddsombud vid kommunen, anser dock att han har stöd från sin arbetsgivare och att de rutiner som fanns vid tidpunkten för misshandeln fungerade väl.

– Det finns larm och rutiner som fungerade perfekt när det väl hände någonting, så jag har ingenting att säga om det, säger han.

Mer läsning

Annons