Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektivare rening i Järvsö

/
  • De nya cementbassängerna är fem meter höga och rymmer vardera 300 kubikmeter avloppsvatten.
  • Sören Sätterlund övervakar reningsprocessen i avloppsreningsverket. I bakgrunden Sven-Arne Persson och Leif Sjögren.
  • Sven-Arne Persson på bryggan mellan de nya cementbassängerna.
  • Sören Sätterlund kollar en av de brunnar där slammet samlas upp.
  • Siktdjupet kontrolleras i den sista reningsbassängen. Den här dagen är siktdjupet 2,8 meter i den 3,2 meter djupa bassängen.
  • Så här rent är vattnet när det släppts ut i Ljusnan.

Järvsö har fått ett tredje reningssteg i avloppsreningsverket. Kostnad:15 miljoner kronor. Den kraftiga expansionen inom besöksnäringen i området har gjort utbyggnaden nödvändig.

Annons

Innan utbyggnaden var Järvsös avloppsreningsverk dimensionerat för en befolkning på 1 100 personer. Med utbyggnaden klarar man utan problem att ta hand om och rena avloppsvatten från 2 000 personer, något som var tvunget med den snabba expansion som skett och som planeras i Järvsö inom turistboende och turistanläggningar.

– Vi hade inte kapacitet att klara avloppsmängden under vissa perioder under året, säger Sven-Arne Persson, verksamhetsansvarig för vatten hos Ljusdal energi.

Med ett tredje, biologiskt, steg i avloppsreningen, minskar behovet av kemikalier, en inte föraktlig miljövinst i sammanhanget.

Avloppsreningen har tidigare skett i två steg, en mekanisk där grövre föroreningar i avloppsvatten frånskiljs, och en kemisk, där man med hjälp av kemikalier bryter ned mindre föroreningar som sedan kan frånskiljas. Det vatten som sedan släpps ut i Ljusnan har en mycket hög reningsgrad.

Genom de stora säsongsvariationerna, där avloppsnätet är som mest utsatt under vinterhalvåret, kan man sommartid i avloppsreningsverket bearbeta slam som hämtats från enskilda avloppsanläggningar i Järvsöområdet. Genom att slammet kan tas om hand där minskar trycket på de slamlaguner som annars används för att lagra slam.

– Genom att vi kan ta hand om slammet här så blir det 5 000 ton per år mindre som vi kör till lagunerna i Bränta, säger Sven-Arne Persson.

Mer läsning

Annons