Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragspelare fick hjälp av Mussolini

/
  • Här slutar jakten på Vilhelm Stenströms dragspel. Hasse Spännare i Ljusne är den som har spelet i säkert förvar i originalväskan från 1933.

1932 beställde Vilhelm Stenström från Tallåsen ett dragspel från en italiensk tillverkare. 400 kronor betalades för spelet, som dock aldrig levererades. Då vände sig Vilhelm Stenström i Tallåsen till den italienske diktatorn och fascistledaren Benito Mussolini för att få hjälp att få det levererat till Tallåsen.

Annons

Det var många märkliga turer kring det dragspel som Vilhelm Stenström beställde. Dragspelet var betalat, men inte levererat. Flera påstötningar hos ansvariga för fabriken hjälpte inte. Vilhelm Stenström skrev då i frustration och ilska ett brev till Mussolini, som beordrade en utredning. Den avslöjade att fabriken försatts i konkurs, men att fabriksarbetare startat ny firma och återupptagit tillverkningen. Via dem kom så dragspelet till Tallåsen, men det visade sig vara ett helt annat dragspel än det som beställts, mer utsmyckat med pärlemor och blomsterdekorationer – dessutom en dyrare variant.

Vilhelm Stenström turnerade i Sverige och Norge med sitt dragspel, men vart han än kom blev han kallad Mussolinidragspelaren, något han inte gillade, att bli förknippad med den italienske diktatorn. Vilhelm Stenström sålde dragspelet, och där slutade första delen av historien.

Nu har dragspelets vidare väg kunna avslöjas. I mitten av 1930-talet hamnade dragspelet i Stocksbo, berättar Johny Olsson, Stocksbo. Hans farfarsfar hade köpt det för att den då 13-årige sonen skulle lära sig spela dragspel. Dragspelet var stort och svårt att hantera för en ung gosse. Via Hagströms dragspelsfabrik i Älvdalen, Dalarna, byttes det Italienska dragspelet mot ett mer lätthanterligt dragspel av Hagströms fabrikat.

Historien är inte slut där. Hasse Spännare från Ljusne vet var dragspelet finns. Hans gammelfarfar hade köpt det "någonstans i Dalarna" omkring 1943. Det kom att användas inom familjen mer regelbundet fram till 1970-talet. Sedan dess har dragspelet mestadels legat nedpackat i sin originalväska, framtaget någon enstaka gång därefter..

Mer läsning

Annons