Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djupt fall i miljörankning

/
  • – Vi måste bli bättre på de delar där det brister, det handlar rent generellt om att jobba med de övergripande miljöfrågorna, säger Karin Hansson, miljöchef i Ljusdal.

Ljusdals kommun har rasat när tidningen MiljöAktuellt rankar miljöarbetet i kommunerna, från 66:e till 214:e plats bland landets 290 kommuner.

Annons

Ljusdal kniper 11,25 poäng av 35 möjliga. Kommunen tilldelas poäng i frågor såsom antagna miljöprogram, översiktsplan för koldioxidutsläpp, naturvård, hantering av vindkraftområden och miljöutbildning av näringsliv. Kategorier det går sämre i är bland annat strategier för grön IT, anpassning till klimatförändringar och ekomat.

– Vi måste bli bättre på de delar där det brister, det handlar rent generellt om att jobba med de övergripande miljöfrågorna. Men kanske framförallt att bli bättre på att fylla i enkäten, säger Karin Hansson, miljöchef i Ljusdal.

Hon menar att resultatet hänger samman med hur mycket kommunerna prioriterar undersökningen. Det kan dessutom vara svårt att bedöma allt miljöarbete som sker då det ibland kan saknas bra dokumentation.

Det kan som sagt diskuteras hur sanningsenlig undersökningen är. Men säkert är i alla fall att Ljusdals kommun satsar på att klättra uppåt och inte nedåt vid nästa rankning.

– Jag hoppas och tror att det blir bättre resultat nästa år, säger Karin Hansson.

Mer läsning

Annons