Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dieseltjuvar togs på bar gärning

Två män togs på bar gärning vid en dieselstöld i Färila i tisdags. Nu ser polisen i Ljusdal tendenser till allt fler organiserade dieselstölder, enligt krimchefen Anders Sigurdsson.

Annons

En uppställningsplats för maskiner vid Stocksbovägen i Färila fick objudna gäster i tisdags. Två män i 35- respektive 20-årsåldern slangade diesel från en grävmaskin som stod parkerad på platsen. I vanliga fall hade gärningsmännen med stor sannolikhet klarat sig undan polisens uppmärksamhet. Men den här gången var de under uppsikt av ett vittne.

En bekant till grävmaskinens ägare fick syn på stölden och slog direkt larm till polisen. Han lämnade bland annat uppgifter om vilken bil gärningsmännen färdades i. När de två männen lämnade platsen blev de snabbt stoppade av en polispatrull. Männen som greps var sedan tidigare kända av polisen för en rad stölder och annan brottslighet.

- Det handlar om en stöld på ungefär 50 till 70 liter diesel. Gärningsmännen har hörts en gång men nekar till brott, säger Anders Sigurdsson.

Tisdagens slangning är bara en i raden av dieselstölder som genomförts i Ljusdals kommun, såväl som i resten av landet, under det senaste året. Under hösten bedömde polisen att ungefär 130 000 liter diesel dittills hade stulits i Gävleborgs län under 2012.

Byggarbetsplatser är särskilt utsatta för dieselstölder och inbrott. Under det senaste decenniet har det polisanmälts fler än 57 000 inbrott på byggarbetsplatser runt om i Sverige. Vid flera tillfällen har polisen kunnat konstatera att delar av stöldgodset lämnat landet med transporter som används av den organiserade brottsligheten.

Även i Ljusdal syns en ökning av organiserade dieselstölder, enligt Anders Sigurdsson.

- Min uppfattning är att den organiserade brottsligheten ökar. Mycket beroende på att det handlar om så mycket pengar, säger han.

Mer läsning

Annons