Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir potatis – i år igen

/
  • Börje Wallin har odlat potatis i 34 år. I år tror han på en normalskörd, eller kanske lite bättre än normalt.
  • Nettoskörd, efter rensning, brukar ligga på 12-15 ton per hektar.

Om ungefär en månad ska årets potatis upp ur jorden för att sedan slussas ut i lager och affärer. I år har förhållandena varit relativt gynnsamma, så odlarna väntar sig en normalskörd.

Annons

– Det var en bra vår, konstaterar odlaren Börje Wallin i Yg.

När före detta polisen Börje Wallin odlade som mest, hade han runt 20 hektar potatis, parallellt med polisjobbet. Nu, när han är pensionär, är odlingen nere på 3-4 hektar.

För att potatisen ska få en bra start är det viktigt med en varm vår, då sätter odlingen i gång ordentligt. Långa kalla vårar vill ingen potatisodlare ha.

Potatisskörden hänger förstås mest på väder och vind, men man kan som odlare göra sitt bästa för att ge den de bästa förutsättningarna som finns – till exempel att ha ett bra utsäde och behandla mot bladmögel.

2011 års potatis är dock så gott som säkrad, enligt Börje Wallin. Om inget extremt händer.

Det som är kvar att göra med potatisen nu, är att låta den växa till sig i en vecka till, sen krossa blasten, vilket gör att den slutar växa och i stället får lite bättre skal. Därefter får den vila i ett par veckor innan det är dags för ett par intensiva höstveckors arbete med att ta upp den, sortera och lagra.

Mer läsning

Annons