Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den starka kronan blir dyr för bönderna

En stark kronkurs slår mot exportföretagen och mot bönderna. Bönderna kan förlora hundratals miljoner kronor på eurokursen. Kursen den 28 september är avgörande.

Annons

En grupp som drabbas mycket hårt att en stark svensk krona är bönderna. De får sitt gårdsstöd i euro. Årets kurs ska fastställas till månadsskiftet och det pekar mot en förlust på hundratals miljoner kronor jämfört med fjolåret.

I fjol uppgick det svenska gårdsstödet till 648 miljoner euro. Växlingskursen fastställdes till 9,258, vilket ger totalsumman sex miljarder kronor.

Den sista bankdagen före den 1 oktober är den dag då växlingskursen fastställs. En billig euro den 28 september kommer därför att stå de svenska bönderna dyrt.

På tisdagen handlades euron till 8,43 men den har varit nere och nosat på 8,20. Prognoserna pekar mot att kronan kommer att vara fortsatt stark mot euron. Med tisdagens eurokurs skulle bönderna i år få 537 miljoner kronor mindre.

Det kan slå hårt, inte minst mot mjölkbönderna som fått vara med om sänkta avräkningspriser på sin mjölk och nu dessutom kan drabbas av ett sänkt gårdsstöd.

Mer läsning

Annons