Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demensvård kräver mer personal

Efter omsorgsskandaler på olika platser i Sverige skärps kraven på kommunernas demensboende. För Ljusdals kommun kan det innebära en kostnadsökning på minst 4 miljoner kronor per år.

Annons

Allt hänger på hur omfattande Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om bemanning i demensvården blir i sin slutliga form någon gång senare i år.

Ingrid Sundström, verksamhetschef för äldreomsorgen i Ljusdals kommun, har till SKL skrivit att kravet på att personal ska finnas tillgänglig dygnet runt, och ha uppsikt över de enskilda och deras ytterdörrar, innebär en kostnadsökning för Ljusdals kommun med cirka 4 miljoner kronor om året.

Med de nya kraven är det hus med tre plan som behöver en anställd extra per natt för att ha personal på varje våning. Det är Backsippan, Gullvivan, båda i Ljusdal, Solgården i Färila och Öjegården i Järvsö.

– Det handlar om åtta årsarbeten. Sedan avgör schemaläggningen hur många personer det rör sig om, säger Ingrid Sundström.

Ljusdals kommun har i dag, enligt Ingrid Sundströms skrivelse, 42 platser för personer med demenssjukdom. Socialstyrelsen arbetar utifrån att där ska det vara en bemanning på 1,16 årsarbetare per boende.

Om det blir det slutgiltiga kravet räknar Ljusdals kommun med att den totala kostnaden för det skärpta kravet blir cirka 10 miljoner kronor per år eftersom Tallnoret och Källan, där de 42 platserna finns, måste förstärka sin bemanning och därför behöver cirka 6 miljoner till personalförstärkningen.

Mer läsning

Annons