Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om vindkraftplan

Det råder delade meningar om det tematiska tillägget för vindkraft. Det finns många för liksom många mot, vilket sannolikt leder till att inget i det liggande förslaget ändras innan politikerna ska säga sitt.

Annons

Knappt 30 samrådsyttranden har kommit in till Ljusdals kommun. De flesta kommer från vindkraftsbolag och markägare som ser en möjlighet i utbyggnaden och markägare, företagare och naturskyddsengagerade som däremot vill begränsa vindkraften.

– Vi brukar vid sådana här samråd kommentera yttrandena så att politikerna kan se detta när de fattar beslut. Däremot ser jag i det här läget ingen anledning att ändra på något i förslaget. Utan det får i sådana fall politikerna göra med utgångspunkt i yttrandena och våra kommentarer, säger Ljusdals kommuns plan- och byggchef Anders Berg.

I förslaget har kommunen tagit bort Blacksåsberget vid Sörbyparken och Degerkölsberget, Korskrogen, som möjliga för vindkraftsutbyggnad. När det gäller Degerkölen har det väckt protester från markägare. Andra yttranden håller med kommunen i detta.

Annars är det Sörbyparken som engagerat flest att yttra sig. Näringsidkare ser dessa vindkraftverk som möjligheter eller hot beroende på vilka intressen som de företräder.

Enligt Anders Berg är det troligt att det blir i augusti som politikerna i samhällsutvecklingsutskottet, kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige säger sitt om det tematiska tillägget.

Mer läsning

Annons