Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar sig närmare arbetsmarknaden

/
  • Peter Strandbäck röjer gräs på Färila IP. Han har under sin tid på AME tagit körkort på röjmaskiner.
  • En stor del av arbetsdagarna på AME tillbringar Lars Knapp med att klippa fotbollsplaner. Här klipper han gräset på Färila IP.

Arbetsmarknadsenheten satsar på jobb i stället för bidrag. Förra året lämnade 33 personer arbetslösheten genom kommunens satsning.
Lars Knapp och Peter Strandbäck hoppas nu göra samma resa när de klipper gräs och röjer sly.

Annons

Solen tittar fram som hastigast på Färila IP där Lars Knapp klipper gräset på fotbollsplanen. Sedan en månad tillbaka har han jobbat med det här, via Arbetsmarknadsenheten. Det är ett jobb och ingen åtgärd, vilket innebär att han har får en månadslön. Vid anställningens slut, om han inte får ett annat jobb, har han rätt till A-kassa.

Att gå med i A-kassan är också ett krav för att man ska få jobb på Arbetsmarknadsenheten. För Lars Knapp har möjligheten att lämna arbetslösheten och bidragsberoendet och i stället ha ett jobb inneburit en stor förändring i livet.

– Jag får en riktig lön nu, vilket gör att jag kan göra resor och köpa in saker till hemmet. Men det bästa är att man har något att göra på dagarna, man känner att man finns till, säger han.

Satsningen på att ge jobb till långtidsarbetslösa kostar cirka sex miljoner per år. Förra året hade 111 personer jobb genom detta, och i dagsläget är de drygt hälften så många. Anställningen är på tolv månader, med möjlighet till sex månaders förlängning. Sen är förhoppningen att man ska hitta ett jobb, eller på annat sätt ta steg vidare bort från arbetslösheten. Av de 74 personer som slutade på Arbetsmarknadsenheten förra året fick 33 personer ett annat jobb efteråt.

Peter Strandbäck röjer sly och långgräs vid parkeringen vid fotbollsplanen som just blivit klippt. Hans förhoppning är att jobbet på Arbetsmarknadsenheten ska leda till fler jobb i framtiden.

– Jag har genom mitt arbete här tagit körkort på röjmaskiner, så det hoppas jag är till någon fördel i framtida jobbsökande, säger han.

Mer läsning

Annons