Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig vallskörd i år

/

Årets vallskörd har hittills varit dålig. Det kalla sommarvädret har gjort att gräset vuxit väldigt lite och detta har medfört att skörden blivit mindre än vanligt.
– Den har varit hemskt liten i år, säger Jan-Erik Hansson, ägare till Vallens gård.

Annons

Vallskörd innebär att gräset skördas och tas reda på för att bli till foder för djuren. Grässorterna kan variera mellan olika gårdar, men det kan till exempel röra sig om klöver och timotej, enligt Jan-Erik Hansson. Han berättar hur Vallens gård, som ligger utanför Ljusdal, skördar.

– Vi slår och torkar gräset i ett till två dygn. Sedan hackar, packar och täcker man gräset.

Vallens gård brukar vallskörda tre gånger per sommar, med fem till sex veckor mellan varje skörd. Den första skörden är redan gjord och den var väldigt liten.

– Det är vädret som styr. Det behövs värme och vatten. Vatten har vi fått, men ingen värme. Däremot har det varit bra kvalitet på det vi har skördat, säger Jan-Erik Hansson.

Sommarens andra vallskörd kommer att äga rum om en vecka. Jan-Erik Hansson är optimistisk och säger att den ser mycket bättre ut än den första.

Vilhelm Nyman driver ett jordbruk med inriktning mjölkproduktion i Föne, Färila. Även han är missnöjd med årets vallskörd och säger att det är en av de sämre som han har varit med om.

– Den har varit jättedålig. Jag har fått för lite. Det har varit mycket mindre gräs, trots att jag skördade tre veckor senare än i fjol. Det har varit för kallt och ingen sol.

Vilhelm Nyman skördar två gånger varje sommar, men han vet ännu inte när den andra skörden kommer att ske.

– Jag måste få in den mängd jag gör av med. Jag vill slå så sent jag kan, men det får inte bli så sent att fodret blir energilöst för djuren.

Mer läsning

Annons