Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christina vill ha separationsteam

/
  • Sedan skilsmässan har Christina Treard engagerat sig i den nystartade Mans- och familjejouren.

I Ljusdals kommun har antalet vårdnadstvister ökat från ett årligt genomsnitt på 2,5 fall åren 20072010, till 14 fall förra året.

- Det har ökat väldigt mycket här i Ljusdal. Det är ett stort bekymmer och allt fler ärenden drivs till tinget, säger Chatarina Plomér, enhetschef vid barn- och familjeenheten.

Annons

Christina Treard och hennes man separerade för drygt fem år sedan. Det blev början på en lång och konfliktfylld skilsmässoprocess, som hon tror kunde ha blivit både kortare och mindre smärtsam med rätt typ av hjälp. Nu har hon lagt in ett medborgarförslag om att Ljusdals kommun ska satsa på separationsteam som hjälper familjer vid uppbrott och skilsmässor.

Gräl, anklagelser och pajkastning av olika slag var parets huvudsakliga sätt att kommunicera de första åren efter separationen. Mitt i stormens öga satt den gemensamma sonen, som det blev dragkamp om.

- Det var bara skitsaker vi bråkade om egentligen, och det är oftast så. Vi älskar ju barnet lika mycket båda två. Vi trodde att familjerätten skulle kunna hjälpa, men vi fick inte den hjälp vi behövde.

Paret fick efter många gräl genom socialtjänsten träffa en medlare vilket gav resultat.

- Nu kan vi prata med varandra utan att gräla. Min son säger att det här har varit den bästa sommaren som han kan minnas. Då får man dåligt samvete. När man är inne i kriget tänker man inte rationellt. Barn som är med om skilsmässor och bråk kan ju drabbas av krigsskador.

Därför har Christina Treard lagt in sitt medborgarförslag om separationsteam.

- Separationsteam innebär att man kan få hjälp på ett annat sätt, man samlar alla krafter utifrån till ett team som hjälper till med ekonomi, sjukkassa, medling, det man verkligen behöver ha.

Familjeenhetens chef Chatarina Plomér säger att staten måste betala om Ljusdals ska bli en pilotkommun:

- Jag skulle behöva ett större team för att behöva göra allt det som vi behöver göra. Vi försöker att inte ha köer, men det här är ett jätteproblem. Det vore ju bra om kommunen kunde ha familjerådgivningen öppen hela tiden och inte någon dag i veckan som nu.

Du kan läsa mer om separationsteam i fredagens LjP.

Mer läsning

Annons