Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef förskingrade nära kvarts miljon

En medelålders kvinna från Ljusdal är misstänkt för att ha använt sin chefsställning och förskingrat nära 250 000 kronor på jobbet.

Annons

Brottsrubriceringen är förskingring och trolöshet mot huvudman.

Ljusdalskvinnan ska, enligt stämningsansökan till Hudiksvalls Tingsrätt, under närmare ett och ett halvt år fram till i fjol ha missbrukat sin förtroendeställning genom att ha gjort privata köp för andras pengar som hon på olika sätt kommit åt på jobbet.

Det handlar om bland annat om kortköp för 98 071 kronor utspritt på flera köptillfällen varav en hel del gjorts på bensinmackar.

Kvinnan ska enligt åtalet även ha förskingrat ytterligare 150 795 kronor från arbetsplatsen. Det mesta av pengarna togs ur handkassan på mer än ett ställe. Dessutom har ett femsiffrigt belopp försvunnit från ett bankkonto.

Allt detta var möjligt eftersom Ljusdalskvinnan hade en chefsställning och därmed tillgång till pengar, såväl kontanter som på kort, i vardagen på jobbet.

Den totala summan uppgår till 248 866 kronor, pengar som åklagaren genom enskilt anspråk anser att den åtalade ska betala tillbaka.

Enligt stämningsansökan till Hudiksvalls tingsrätt har Ljusdalskvinnan erkänt brottet.

– Det handlar om att ha utnyttjat sin chefsställning, och därmed tillgång till pengar, på ett otillbörligt sätt, säger kammaråklagare Christer Sammens.

För förskingring och trolöshet mot huvudman finns fängelse med på straffskalan. Christer Sammens kan dock i nuläget inte säga något om vad han ska yrka på i påföljdsfrågan vid kommande huvudförhandling mot Ljusdalskvinnan.

Enligt vad som kommit fram under förundersökningen är det spel på internet som ska ha lockat den förskingringsmisstänkta så mycket att hon frestades att ta pengar på jobbet för att finansiera detta.

Mer läsning

Annons