Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byaråd tar hjälp av Motormän

/
  • Vägombuden från Motormännen tittar på hur en långtradare lastad med långa rör tar sig igenom kurvan vid järnvägsövergången i Ramsjö. Lastbilar måste gå över på andra sidan för att klara kurvan.
  • Vägombuden Rune Larsson, till vänster, och Roland Lundberg, till höger, från Motormännen i Sundsvall kom till Ramsjö för att besikta riksvägen mellan Viken och Kyrkbyn.

Byarådet i Ramsjö började arbeta för en gc-väg genom byn för tio år sedan. Än har det inte blivit någon.

Annons

Nu tar byarådet i Ramsjö hjälp av Motormännen för att lobba för en gång- och cykelväg längs riksväg 83 de tre–fyra kilometerna mellan Viken och Kyrkbyn. Nu har saken blivit mer aktuell sedan Trafikverket nyligen höjde hastigheten längs vägen, från 50 till 60 kilometer i timmen och från 70 till 80 kilometer i timmen.

Vägen är smal och kurvig. I den tvära kurvan vid järnvägsövergången måste stora lastbilar gå över på fel sida vägen för att över huvud taget ta sig igenom, berättar de i byarådet.

Vägombuden från Motormännen i Sundsvall, Rune Larsson och Roland Lundberg, åkte längs vägen och förde protokoll över vad de såg.

– Sen skriver vi till Trafikverket om bristerna och ger förslag till åtgärder, sa de.

Gc-vägen i Ramsjö ligger inte med i nuvarande länstrafikplan. Men mindre projekt som gång- och cykelvägar brukar de ompröva vartannat år. Efter semestrarna i sommar är det dags för en ny omprövning, berättar Göran Unger, utvecklingsstrateg på Region Gävleborg.

Kommunerna lämnar önskemål om gång- och cykelvägar till Region Gävleborg, som sedan prioriterar i listan, innan Trafikverket slutligen bygger.

Mer läsning

Annons