Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken i Kårböle stänger

/
  • Karin Nordborg och Göran Karlsson lägger ned macken och butiken i Kårböle efter 42 år.
  • Karin Nordborgs och Göran Karlssons butik i Kårböle har fungerat som mötesplats.
  • Göran Karlsson har fungerat som ett nav för fiskeföreningen i byn berättar Fred Eriksson.
  • I Karin Nordborgs och Göran Karlssons bensinmack och butik har det alltid serverats kaffe.

Han började jobba där för 50 år sedan medan han fortfarande gick i skolan.
Hon anslöt några år därpå.
Nu stänger Göran och Karin butiken och bensinmacken i Kårböle.

Annons

Lillemor Järverud håller en pappersmugg med nybryggt kaffe. Hon är en av de många Kårbölebor som samlats i den lilla butiken på bensinstationen. Det är nyårsafton och utanför fönstret är dagen grå.

Läs också: Butik i Kårböle en öppen fråga

Här inne i lokalen gapar hyllor tomma. Mjölk, bröd och andra livsmedel har redan plockats bort. Göran Karlsson och hans fru Karin Nordborg har drivit den kombinerade butiken och macken i 42 år. Kvar blir en automattankstation, men butiken stängs nu när Göran och Karin går i pension.

– Vi har inte hittat någon som vill ta över, förklarar Stellan Fagrell, ordförande i Kårböle byalag. Han är på plats för att lämna över blommor och ett presentkort för en resa. Gåvorna är från sju föreningar i Kårböle. De vill tacka Göran och Karin för alla år av arbete.

Butiken har fungerat som en mötesplats i byn. Macken har haft öppet varje dag på året utom på juldagen. Som längst har den hållit öppet från sju på morgonen till åtta på kvällen. Lillemor Järverud brukar titta in någon dag i veckan.

– Man handlar något smått och avhandlar det som hänt. Vilka som är hemma i byn, hur väglaget är. Karin och Göran vet. De är ju så många som stannar till här. Vi och min man flyttade till byn när vi gick i pension. Innan han avled gick han hit varje dag för att byta några ord. Macken är Kårböles centrum.

Läs också: Möte i Kårböle ska rädda byns butik

Karin och Göran har fått många blommor de senaste dagarna. En kaka står uppställd på butiksdisken. Det är också en present från en kund. Göran häller upp kaffe till alla.

Fred Eriksson från fiskeföreningen i Kårböle har också tagit sig hit. Butiken har fungerat som fiskeföreningens kontaktnät utåt berättar han.

– Här har folk löst fiske- och båtkort. Här har de fått veta när vi öppnat något tjärn eller hur de få tag på ordföranden om de behövt hjälp. Göran och Karin har visat vilket hus han bor i. För oss på fiskeföreningen blir det en stor omställning att macken stänger.

Göran och Karin har lärt känna sina kunder genom årens lopp. Hit kommer inte bara folk i byn utan även lastbilschaufförer på genomresa och resenärer på väg till och från sina fritidshus i fjällen.

– Många bor i Stockholm och passerar här. De första åren var deras barn små bäbisar som sov i baksätet. Sedan går åren och så stegar bäbisarna in på macken som resliga män som själva kör.

Läs också: Läsartext: God jul i Kårböle

Parets butik har inte bara servat bilister. Butiken har också varit byns enda affär med det nödvändigaste. Den mataffär som ligger närmast härifrån är i Ytterhogdal. Dit är det tre och en halv mil. Det är ungefär lika långt som till Los. Till Färila som ligger åt andra hållet är det fyra mil. Lillemor Järverud har handlat hos Karin och Göran när hon behövt något smått.

– De har sådant som tidningar, mjölk, bröd och ja till och med mjöl. Dessutom ringer Karin och Göran till en när det har kommit ett paket man kan hämta. Posten brukar lämnas av här. Dessutom lämnar folk in nycklar här om de ska hyra ut sin stuga.

Många personer har passerat mackens dörrar. När det ordnades dans i Sätervallen i Älvros på onsdagar stannade folk till på vägen.

En gång ryckte familjen in som livräddare. Det var i slutet på 70-talet och runt om i landet rådde Ingemar Stenmark-feber. Den svenska befolkningen följde hans framgångar i tävlingar i USA som överfördes på TV tidigt på morgonen.

En man och en kvinna och deras två små barn var på genomresa i trakten. De körde bil från Norge. Det var mitt i natten och bitande kallt.

– Det var runt 20 grader minus.

Läs också: Går 60 mil för att söka jobb i Norge

En bit utanför Kårböle, mitt på riskväg 84, slutade deras bil att fungera. Det enda de såg var den istäckta vägen med tät björnskog omkring. Familjen visste inte hur långt det var till närmaste samhälle och hade inga vinterskor.

– De vågade inte lämna bilen för att söka hjälp. De hoppades på att någon skulle komma. Som tur är hade de duntäcken de virade om de små barnen.

Fem timmar senare kom det äntligen en bil. Kvinnan blev så lättad att tårarna började rinna.

Det var en man som körde. Han hjälpte dem inte. Han sa att han hade bråttom till jobbet och for vidare. Först vid sju på morgonen dök nästa bil upp.

Denna gång var det en granne till Göran och Karin.

– Han kom till oss med familjen. Jag tog dem till vårt hus. Värmde varm choklad och bredde mackor medan Göran reparerade deras bil, berättar Karin.

Läs också: Björnmötet blev världsnyhet

Mer läsning