Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buslivet efter krogstängning ökar

/
  • Buslivet i Ljusdal efter krogarnas stängning har ökat igen i år, efter att tidigare ha minskat, berättar Lennart Diamant, alkoholhandläggare och Jan Olsson, polischef i Ljusdal.
  • Kartan visar var misshandelsfall i centrala Ljusdal har ägt rum i år. Rund grön ring står för ett fall, gul fyrkant för 11–15 fall och grön fyrkant för 2–5 fall. Illustration: Polisen

I fjol tillhörde Gävleborgs län de som hade minst våld i offentlig miljö. I år har kurvan vänt uppåt igen, buslivet efter krogstängning ökar, även i Ljusdal.

Annons

Polischefen i Ljusdal Jan Olsson berättar att de jobbar vidare som förut med att stävja det krogrelaterade våldet.

– Vi arbetar på att vara synliga och att plocka bort bråkstakar från krogarna, säger han.

Vad som har gjort att våldet i år har börjat öka igen finns inget entydigt svar på. Orsakerna kan vara flera, som att många nya, unga personer börjat gå ut på krogarna, olyckliga omständigheter, sociala problem som arbetslöshet och annat.

Kommunerna och polismyndigheten erbjuder sedan flera år tillbaka kurser i ansvarsfull alkoholservering för de som jobbar i krogmiljö: krögare, personal, vakter och även poliser.

Målet är att minska det krogrelaterade våldet, minska överservering och risken att underåriga köper alkohol på krogen. I kursen ingår även målet att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö.

Kursen anordnas en gång om året i Hälsingland. Det behövs för det är stor omsättning på personal i krogmiljö, säger Lennart Diamant, alkoholhandläggare på Ljusdals kommun.

I Ljusdals kommun finns 36 serveringstillstånd. Minst en gång om året ska varje ställe ha tillsyn.

Nu ska Ljusdals kommun också gå med i nätverket Krogar mot knark. Det beslutade omsorgsnämnden i torsdags. Och krögarna verkar vara intresserade.

Mer läsning

Annons