Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggeriplan får kritik av länsmuseet

/
  • Rusta – riv inte! Länsmuseet vill inte att detaljplanen för bryggeriområdet antas eftersom den medger rivning av gårdshuset som är lika gammalt som huvudbyggnaden.

Länsmuseet vill göra om detaljplanen som behövs för att Ljusdalsbygdens museum ska kunna flytta till före detta bryggeriet i Ljusdal.

Annons

Förslaget om rivning av gårdshuset ogillas.

Länsmuseet anser att gårdshuset, som byggdes i samband med bryggeriets tillkomst i början av 1906, är värt att bevara och att en renovering inte är så orealistisk som det står i samrådshandlingarna för bryggeriplanen.

Enligt detaljplanen ska det slitna gårdshuset på norra delen av tomten rivas och ge plats åt den förlängning av bryggeriets utbyggnad som fastighetsägaren Kontorsvaruhuset behöver för sin butik för att kunna inrymma Ljusdalsbygdens museum på den anrika fastigheten.

Länsmuseet föreslår att Kontorsvaruhuset i stället låter museet ta både bryggeribyggnaden och den utbyggda delen och i stället bygger nytt för egen del på annan plats. Östernäs nämns som exempel.

Kontorsvaruhusets ägare och kontorschef Carl Lindgren säger att ett bygge på annan plats är uteslutet.

Det blir sannolikt i januari som kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott får ta ställning till vad som ska hända med detaljplanen efter de yttranden som kommit in under samrådstiden.

Mer läsning

Annons