Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukshästen på väg tillbaka

/

Efter några års nedgång verkar det ljusna för återväxten för ardennern och den nordsvenska hästen. Antalet betäckningar har ökat markant hittills i år, medan det för övriga brukshästraser fortsätter att minska.

Annons

Det finns människor som kämpar för att stärka återväxten bland ardenner och nordsvenska hästar. En av dem är Maria Kastell i Skålbo, Järvsö, ordförande i Hälsinglands ardennerklubb, som idag har 70 medlemmar.

Om ardennern säger hon:

– En häst som fungerar bra både för att köra i skogen med och att rida på.

Intresset för ardenner har ökat det senaste året. Inte minst märks det i antalet betäckningar. I fjol betäcktes 370 ston i landet. I år har den siffran hittills ökat till 409 och väntas vid årets slut landa kring 430. I Hälsingland, där det finns två avelshingstar, har i år 23 betäckningar skett, vilket är något fler än för hela fjolåret.

– Att intresset ökat beror inte minst på att många kommuner ställt som krav att använda hästen för bland annat klippning av gräsmattor. Dessutom har många insett hästens fördelar när det gäller att köra ut virke ur skogen, säger hon.

Den andra brukshästrasen på frammarsch är den nordsvenska hästen. Anders Svensson, Hudiksvall, är ordförande i Föreningen Nordsvenska hästens Gävleborgsavdelnng.

I hela landet har hittills i år 401 betäckningar skett, men då saknas rapporter från två hingsthållare. Resultatet är högre än för hela fjolåret då 396 nordsvenska ston betäcktes.

I Hälsingland finns två hingsthållare med tillsammans tre avelshingstar. Där har mellan 25 och 30 betäckningar skett i år, en siffra som anses normal för Hälsingland.

Mer läsning

Annons