Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristfällig kamin ger kommunen böter

En barack som omsorgsförvaltningen installerat en kamin i började brinna i november, det framkom senare att installationen hade brister.

Annons

I november förra året installerade omsorgsförvaltningen en kamin i en barack i Järvsö. På grund av dess undermåliga installation fattade den eld och räddningstjänsten kallades till platsen. Efter incidenten har det framkommit att installationen av kaminen inte hade anmälts hos byggenheten vilket är ett krav enligt gällande Plan- och bygglagen, PBL. I den står att läsa att installationer av eldstäder kräver en anmälan. När anmälningsplikt gäller får inte åtgärden påbörjas förrän byggnadsnämnden gett ett startbesked, vilket omsorgsnämnden missat. Ett misstag som kan kosta dem 53 500 kronor, den sanktionsavgift som myndighetsnämnden beslutat om.

– Det handlar om tre överträdelser, det är därför det blir så dyrt. Man har inte gjort någon anmälan och därmed inte inväntat ett start och slutbesked. Man kan konstatera att om man inte har rätt kompetens kan olyckan lätt vara framme. Det kan tyckas dyrt att göra ett litet fel, men det kan få enorma konsekvenser, säger Anders Berg, bygglovschef, som bekräftar att detta är det första ärendet av det här slaget där man utfärdat sanktionsavgifter enligt den nya lagen.

Mer läsning

Annons