Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på lärare i kommunen

Läget börjar bli besvärligt. Skolorna har startat men fortfarande söker Ljusdals kommun personal till åtta lärartjänster.

Annons

En dryg vecka har gått sedan terminen startade för grundskolorna i kommunen men behörig personal saknas på flera tjänster.

– Det finns tillfälliga lösningar, eleverna får den undervisning de har rätt till, säger tillförordnad skolchef Tor Jonsson.

Kommunen har misslyckats med att fylla alla lärartjänster med personal med rätt behörighet.

– Nu börjar det märkas att vi kommer att få lärarbrist. Det är många pensionsavgångar på gång och få som vill utbilda sig till lärare, säger Tor Jonsson.

Enligt en prognos från SCB som presenterades i våras riskerar Sverige att ha en brist på cirka 46 500 lärare år 2020. De två lärarfacken Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet driver en kampanj för att få upp lärarnas löner. Det krävs för att göra jobbet mer attraktivt enligt dem.

Enligt Tor Jonsson har problemen med att rekrytera lärare blivit tydligare även i Ljusdal på senare år.

Den bilden bekräftas av Eva Ulin, förskole- och grundskolechef i kommunen.

– Det är framförallt i matematik, praktiska och estetiska ämnen vi upplever svårigheter. Det är också svårare i ytterområdena där vi har mindre enheter, säger hon.

På mindre timtjänster tvingas kommunen därför i relativt stor utsträckning ta in obehöriga lärare.

– Språk är ett exempel där det är svårt att rekrytera lärare med full behörighet, säger Eva Ulin.

Att behörighetskraven på lärarna höjs genom kravet på lärarlegitimation försvårar bilden ytterligare, särskilt för mindre skolor framhåller Eva Ulin.

Mer läsning

Annons