Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredare kompetens på hälsocentraler

/
  • På hälsocentralerna i Ljusdals kommun samlas nu kompetens från flera yrkesgrupper inom vården. Sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och psykologer finns nu på samtliga hälsocentraler.

Primärvården har kommit närmare patienterna. Nya personalgrupper har knutits till hälsocentralerna i Ljusdals kommun.

Annons

Inom primärvården har vissa personalkategorier varit knutna till egna enheter. Det gäller rehabpersonal – sjukgymnaster, arbetsterapeuter, rehabassistenter och dietist – samt personal med psyko-social inriktning – kuratorer och psykologer.

I januari omorganiserades primärvården lokalt och numera finns sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och psykologer tillgängliga på hälsocentralerna i Ljusdal, Järvsö och Färila.

– På det här sättet kan patienterna få kontakt med de olika yrkesgrupperna på sin lokala hälsocentral utan att behöva åka in till Ljusdal, säger Anette Hammarlund Johansson, chef för hälsocentralerna i Järvsö och Färila/Los.

I Ljusdal knyts de olika yrkesprofessionerna närmare hälsocentralen, även om rehabpersonalen ännu så länge finns kvar i sjukgymnastikens gamla lokaler.

– Förändringen där blir att arbetsterapeuterna och dietisterna flyttar upp en våning till sjukgymnastikens lokaler, säger Ann-Margret Josefson, chef för hälsocentralen i Ljusdal/Ramsjö.

I Järvsö och Färila har lokalerna anpassats till de nya yrkesgrupperna, bland annat för att få in olika typer av träningsredskap.

– Gruppaktiviteter och träning i bassäng, kommer även i fortsättningen att ske i Ljusdal, eftersom lokalerna i Järvsö och Färila inte räcker till eller på grund av att det kan vara svårt att få tillräckligt antal deltagare för att bilda grupper lokalt, säger Anette Hammarlund Johansson.

Mer läsning

Annons