Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brattberga och Nyholmen rivs

/

Det förfallna före detta äldreboendet Brattberga i Los och missbrukarboendet Nyholmen i Ljusdal ska rivas.

Annons

Kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott ställde sig på tisdagen bakom ansökan om rivningslov som kommunens myndighetsnämnd ska behandla.

Nyholmen var egentligen ett avslutat kapitel för kommunens omsorgsnämnd hösten 2009 och redan då talades det om att kommunens bostadsbolag Ljusdalshem skulle överlåta fastigheten mittemot stationsområdet i Ljusdal till kommunen.

Men så blev det problem att ordna bostad åt en missbrukare med speciella förhållanden. Och det problemet kvarstår när nu kommunen bytt till sig Nyholmenfastigheten mot en parkeringsplats som Ljusdalshem fått nära sitt kontor på Hotellgatan.

Omsorgsförvaltningen är införstådd med rivningsplanerna.

– Vi för en diskussion om att Ljusdalshem ska köpa in något och hyra ut åt oss för att lösa den här personens boende. Vi har också försökt själva men vart vi än vänder oss så blir det protester, säger Thomas Renshammar, chef för individ- och familjeomsorgen.

När det gäller Brattberga i Los tog kommunen över fastigheten för en krona när ägarbolaget gick i konkurs.

Men husen har förfallit och i dag finns inget motstånd mot rivning.

– Vi hade med kommunens medgivande ett slags öppet hus för Losborna i söndags med mellan 50 och 100 deltagare. Ingen var emot rivning, utan det ses mer som en skamfläck och en farlig plats för barnen att leka på som det är i dag, säger Jenny Breslin, ordförande för Los bygderåd, om Brattberga.

Enligt Stig Olson, chef för samhällsutvecklingsförvaltningen, är det inte klart när Nyholmen och Brattberga rivs.

– Det ska först till ett formellt beslut i myndighetsnämnden i november. Sedan ska rivningsuppdraget upphandlas, säger Stig Olson.

Mer läsning

Annons