Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra år för husförsäljningar

/
  • Det är stor efterfrågan på bostadsrätter i Ljusdal. Här finns en flaskhals då många villaägare vill sälja sitt hus för att köpa en bostadsrätt.
  • – Vi har en bra efterfrågan och priserna ligger fortfarande på en hög nivå, säger Jonas Eriksson, mäklare i Ljusdal, om det lokala utbudet.

Efter tre år med bra efterfrågan och stabila priser tror mäklarna på ett intressant 2012. Sänkta räntor kan höja efterfrågan ytterligare,

Annons

Hur mår egentligen bostadsmarknaden? Svaret är att det beror på vem du frågar.

Enligt Mäklarstatistik har villapriserna i Gävleborg sjunkit med en procent medan priserna på bostadsrätter ökat med tre procent. I båda fallen är siffrorna för Gävleborg bättre än rikssiffrorna.

Bilden i Ljusdals kommun är snarlik.

– Priserna och antalet försäljningar har legat lika tre år på rad, men det sker på en fortsatt hög nivån, säger Jonas Eriksson på Fastighetsbyrån.

Det andra halvåret 2011 präglades av oro på den internationella marknaden. Det märktes inte så mycket på den lokala bostadsmarknaden.

Då 2012 har inletts med sänkt reporänta finns indikationer på att marknaden kommer att skjuta fart ordentligt.

I Ljusdals kommun säljs ungefär 200 villor och fritidshus per år. Till det kommer ungefär 50 bostadsrätter.

Bostadsrätterna har blivit en flaskhals. Det finns många villaägare som vill sälja sitt hus och köpa en bostadsrätt, men där är utbudet betydligt mindre.

– Då jag visade en bostadsrätt häromdagen kom det direkt sex intressenter. Hade jag tio stycken treor till salu så skulle jag sälja dem direkt, säger Jonas Eriksson.

Även fritidshus är mycket attraktiva. Det är till och med så att kvadratmeterpriset på fritidshusen ofta ligger högre än på villor.

Mer läsning

Annons