Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonden Vilhelm går på knäna

/

Det låga mjölkpriset slår hårt mot många bönder. För bonden Vilhelm Nyman i Föne märks det på ett påtagligt sätt. För att ha råd med de löpande utgifterna för djuren avverkar han sin skog, samtidigt som släkt och vänner jobbar gratis åt honom på gården.

Annons

Vilhelm Nyman i Föne älskar sitt liv som bonde, ändå vet han inte om han kan fortsätta så länge till. Han får i dagsläget 2,58 kronor per liter mjölk, en siffra som är jämförbar med vad man fick betalt för mjölk under delar av 1980-talet.

– Hade man inte haft en sån enorm passion för det här, då hade man ju lagt av för länge sen, säger han.

Vilhelm Nyman har 70 mjölkkor, vilket han själv beskriver som ett medelstort jordbruk, och han har jobbat som bonde i cirka tio år. Under 2014 gick literpriset på mjölk ner en krona, något som på sikt får förödande konsekvenser.

– Man får ju ont i magen så fort traktorn krånglar lite, och man tänker "vad kommer det här kosta?". Som det är nu har jag inga marginaler, eller någon möjlighet att investera för framtiden, säger han.

För att hålla nere kostnaderna så gott det går gör han så mycket som möjligt av arbetet på gården själv, samtidigt som släkt och vänner ställer upp och jobbar gratis.

– Jag har mer än mycket att göra på gården. Jag kämpar för att få timmarna att räcka till. Jag avverkar skog för att ha råd att behålla djuren, så allvarlig är situationen, säger Vilhelm Nyman.

Enligt Arla beror det låga mjölkpriset på att det finns ett stort överskott av mjölk på den internationella marknaden. Dels har Kina minskat sin efterfrågan på mjölk, samtidigt som Ryssland har infört importstopp för europeiska mejeriprodukter. Dessutom försvann nyligen de europeiska kvoterna för mjölk, vilket lett till att många bönder producerar mer mjölk i dag än tidigare. Vilhelm Nyman menar att något snabbt måste göras från politiskt håll, om inte bönderna helt ska dö ut i landet.

– Det är svårt att säga vad som exakt ska göras, och vi har blivit en så liten bransch, vilket gör att vår röst har blivit svagare. Men jag tror att folk vill ha oss bönder kvar, och jag tror att folk är beredd att betala lite mer för lokala produkter, säger han.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har börjat erbjuda en stödjour för bönder som har det svårt med lönsamheten. Vilhelm Nyman har inte själv använt jouren, men tycker det är bra att den finns.

– Det är bra att vi bönder har någon att ringa och gråta ut hos när det blir för jobbigt. Sen kan de, som jag förstått det, hjälpa till med vissa praktiska saker som har med jordbruket att göra. Men än så länge har jag klarat mig själv, mycket beroende på all den hjälp jag får av närstående, säger han.

Vilhelm Nyman brukar sätta sig ned minst en gång i halvåret för att se över hur lönsamheten för hans jordbruk ser ut, något som sker i höst nästa gång. Och även om det är mycket röda siffror i böckerna vill han inget hellre än att fortsätta som bonde.

– Det här är min passion, och korna är mina husdjur, säger han.

Mer läsning

Annons