Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolivianer besöker Unitis

/

– Vi lär oss hur en stadig organisation byggs, och hur vi kan slåss för de handikappades rätt i samhället, säger Carmen Lineo vice organisationschef för det bolivianska Aspahidi. Under veckan besöker de Unitis.

Annons

Aspahidi står på spanska för Asociación de padres de Hijos con Discapacidad Intelectual, översatt till svenska: Föreningen av föräldrar till barn med intellektuella funktionsnedsättningar. Under två veckor besöker Gido Veliz, organisationschef, Carmen Lineo vice organisationschef, tolken och assistenten Sergio Rivera, samt Gidos dotter Katerin Veliz och Carmens son Kevin Rodriguez Ljusdal och hantverkarkooperativet Unitis.

Katerin Veliz och Kevin Rodriguez är båda intellektuellt funktionsnedsatta och lever, enligt Carmen Lineo, i ett tufft bolivianskt samhällsklimat.

– Regering och människor i Bolivia har väldigt liten förståelse för vad en intellektuell funktionsnedsättning är, där är man inte van vid den här typen av problem, berättar Carmen Lineo.

Organisationen Aspahidi har ungefär 100 medlemmar, medlemmarna har likt ledarna Gido Veliz och Carmen Lineo, barn med funktionsnedsättningar.

På den svenska sidan av projektet lett av SHIA och FUB/Ljusdal finns Bosse Hed verksamhetsledare för Unitis, kooperatörerna Mårten Andersson och Ann-Louise Blom, Malin Hedkvist som är Mårtens assistent, samt Margareta Andersson.

– Jag är imponerad av Sverige, jag vill ta med allt jag känner nu till Bolivia, säger Carmen Lineo som nästa vecka återvänder till Bolivia för att uppta kampen för sin intellektuellt funktionsnedsatta sons rättigheter i samhället.

Mer läsning

Annons