Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boliden vill ha ny koncession i Enåsen

Saneringen av gamla Enåsengruvan norr om Ramsjö börjar närma sig sitt slut. Men nu ansöker Boliden Mineral om en ny bearbetningskoncession för området.

Annons

- Det är gamla rättigheter som vi vill omvandla för att säkerställa att vi bibehåller gruvrättigheterna. Så det är inget nytt, säger Anders Forsgren, som har skrivit koncessionsansökan.

Rättigheten att bryta mineral på ett område för gruvdrift kallades i äldre gruvlagstiftning för utmål. Det var med ett utmål som Boliden bröt guld i gruvan under åren 1986 till 1991. Utmål enligt gruvlagen ersattes år 1991 med bearbetningskoncession i minerallagen.

Bolidens gamla utmål för Enåsengruvan löper ut sista december i år. För att behålla rättigheterna att bryta mineral i området har Boliden Mineral lämnat in en ansökan om bearbetningskoncession.

Enligt ansökan vill företaget utvinna koppar, guld, silver, zink och bly i området. Trots det så finns det inga aktuella planer på någon ny gruvdrift.

- Nej, det man måste göra i en sådan här ansökan för att få den beviljad är att beskriva en tänkt brytning och de konsekvenser det ger. Så vi har försökt beskriva hur det skulle kunna gå till om det skulle bli aktuellt.

Om Boliden får igenom sin ansökan så kommer företaget att inneha rättigheterna för gruvdrift i Enåsen under 25 år till.

- I dag har vi inte ens någon aktiv prospektering i det området. Men saker kan förändras, metallpriser kan gå upp och kostnader sjunka, som kan göra att det blir intressant någon gång i framtiden.

Just ligger fokus på att blir klar med saneringen av området, enligt Anders Forsgren.

- Vi fortsätter med efterbehandlingen, som vi håller på att avsluta. Vi har rivit anrikningsverket, efterbehandlar gråbergsupplaget och snyggar till industriområdet.

Mer läsning

Annons