Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokbussen är byarnas bibliotek

/
  • Carina Bäcklin och Bengt Strömberg ser till att byborna i Sidskogen får låna böcker. Bokbussen fungerar som ett rullande bibliotek.
  • Bengt Strömberg och Carina Bäcklin befinner sig på vägarna runt om i kommunen för att förse invånarna med böcker.
  • Ella Lind har lånat böcker på Bokbussen ändå sedan den körde till Sidskogen för första gången, för mer än 35 år sedan.
  • Gunvor Svärd har besökt bokbussen i alla år.

Var tredje torsdag rullar Bokbussen in på den lilla byvägen i Sidskogen.
Där står läsare med bokfyllda kassar.
Bussen fungerar som glesbygdens egna bibliotek.

Annons

Klockan är ett på eftermiddagen. Ella Lind är redan på plats. Gunvor Svärd kommer en halv minut senare.

– Jag ser när bussen kommer genom köksfönstret. Jag bor precis här, berättar hon.

Läs också: TV+TEXT: Uppåt 40 000 böcker skadade efter branden: "Vårt fina bibliotek är förstört"

I dag är Gunvor inte här för egen del. Hon ska låna böcker åt några grannar.

– Vi brukar lämna tillbaka och låna böcker åt varandra om någon av oss är iväg på annat.

Vi befinner oss i Sidskogen, en knapp mil från Harsa. Decemberhimlen är tung och grå. Timrade stugor bildar gammaldags kuliss. För tankarna till tidigare sekel.

Bokbussen glänser röd i det dämpade landskapet. Bussen rymmer ungefär 3500 böcker. Bengt Strömberg har kört Bokbussen i mer än 35 år. Hans kollega Carina Bäcklin finns också med. De känner sina låntagare väl. Det är en trogen skara som lånar böcker. Gunvor Svärd och Ella Lind har lånat sedan första gången Bokbussen började köras i slutet på 70-talet. Inte bara läslustan stillas. Bokbussens besök fyller även en social funktion.

– Man följer varandra genom åren. Följer barnen när de är små, följer händelserna medan de växer upp och flyttar hemifrån. Vi pratar om det senaste när vi ses, berättar Bengt Strömberg.

Detta är Bokbussens sista besök i Sidskogen före jul. Ella Lind passar på att bunkra upp. Hon brukar låna runt 20 böcker åt gången.

– Det beror på hur vädret är. Om jag kan sitta ifred eller om jag måste ut och skotta snö.

Bengt hjälper gärna sina låntagare i deras jakt på böcker. Vill någon ha en bok som inte finns i Bokbussens vanliga sortiment utan i en av kommunens andra filialer, ser Bengt till att ta med sig boken till nästa gång.

– Likadant om någon inte är på plats när det är dags att låna eller lämna tillbaka. Då lägger jag ned böckerna i deras brevlåda eller hämtar en kasse böcker som de ställt på sin farstu.

Läs också: Ljusdal fick sin första bokbuss

Bokbussen förser glesbygden i Ljusdals kommun med böcker. Bussen besöker skolor och förskolor som inte har bibliotek och byar som har långt till närmsta filial. Det blir 45 anhalter runt om i kommunen i en intervall på tre veckor.

– Bokbussen är kommunens största filial efter Ljusdal. Vi lånar ut 40 000 böcker om året, berättar Bengt.

– Jag kör ungefär 50 mil i veckan. Den längsta sträckan är till Älvho, till Loppikoski, en liten by, uppåt finnmarken, mot Orsa och Mora. Det är elva mil enkel resa dit från Ljusdal.

Genom åren har antalet låntagare på Bokbussen avtagit. På 80-talet kunde kön ringla sig många meter lång och vid ett besök i en by som Los lånades det mer än 500 böcker åt gången. Många ungdomar besökte bussen. Numera är det mest de äldre som lånar. Det bor inte lika många unga kvar i byarna, konstaterar Bengt.

– Böcker hade dessutom en mer central roll förr. Nu har folk så mycket annat.

Bengt låter sig inte stoppas av dåligt väder. Han kör i ur, i skur och mitt under yrande snöoväder. En gång var det så regnigt att det hade bildats djupa spår på vägsträckan mellan Hästberg och Sidskogen.

– Ingen hade kunnat dra loss bussen om jag hade fastnat. Ingen räddningsbil hade fått fäste i den leriga terrängen. Jag chansade och körde i full gas på låg växel i flera mil. När jag äntligen var framme skakade jag i hela kroppen. Det var bland det värsta jag varit med om.

Läs också: Författaren som brinner för biblioteket

Mer läsning