Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blötsnön gav många strömavbrott i kommunen

Vädret med blötsnö på träd och ledningar var det som orsakade strömavbrott i olika delar av Ljusdals kommun den gångna helgen och efterföljande dagar.

Annons

Mest drabbade var Fortums kunder, det är också Fortum som är största nätägaren i kommunen. Fortum äger näten i Järvsö- och Färilaområdet. Längsta avbrottet hade kunder i Samuelsfallet, söder om Los, som var utan ström i tolv timmar i tisdags. Orsaken var snötyngda ledningar. Natten till onsdag var Sortvattnet drabbat och på onsdag Järvsö, där 96 kunder var utan ström denna gång på grund av ett tekniskt fel, som det tog tid att hitta.

Ljusdal energi hade ett strömavbrott på Storhagalinjen i lördags morse. Snötyngda träd hade lagt sig över högspänningsledningen mellan Bränta och Morvall. 150 kunder blev utan ström i omkring en timme, några i två timmar.

Härjeån hade flera strömavbrott på lördag, söndag och måndag i Ramsjö, Mellansjö och Tevansjö. Orsaken var snötyngda träd på ledningar. Mellan 400 och 500 kunder var drabbade i någon timme som längst.

Elektras kunder i Lillskog och Risarven drabbades av strömavbrott till följd av blötsnö och trädfall i cirka två timmar på lördagskvällen.

På Hamra kraft hade de inga strömavbrott under helgen.

Ljusdals kommun är ovanlig på så sätt att det finns många olika nätägare i kommunen. Störst är Fortum, följt av Ljusdal energi, Härjeån, Hamra kraft och så har Elektra några kunder i södra delen av kommunen, på gränsen mot Ovanåkers kommun.

Mer läsning

Annons