Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnstammen har slutat växa

/
  • Den skandinaviska björnstammen har nu stabiliserat sig på drygt 3 000 djur. Det är endast i Dalarna som stammen fortfarande växer.
  • Det jaktliga trycket gör att stammen slutat växa.

Det finns nu cirka 3 300 björnar i Skandinavien. Nivån på den årliga jakten medför att stammen inte längre växer.

Annons

Det rapporterade professor Jon Swenson från Skandinaviska björnprojektet, på Vargsymposiet i Vålådalen förra veckan.
Vålådalen

Jon Swenson berättade om en studie man gjort inom björnprojektet, där man tittat närmare på hur jakt påverkar björnstammen – ur olika synvinklar:
– Stammen tål just nu en avskjutning på cirka 13 procent, om den ska hållas stabil. Men på lång sikt bör man ligga på 8–10 procents årlig avskjutning.
Att björnstammen tål en avskjutning som ligger på högre nivå än i andra delar av världen beror helt enkelt på att den också har en snabbare tillväxt.
– Utan avskjutning ligger tillväxten på 16 procent per år, sa Jon Swenson.
Jakten påverkar också björnars beteenden.
– En björn visar en otroligt tydlig reaktion när den blir störd av människor. Den byter snabbt daglega, och i upp till en vecka väljer den att röra sig mindre på dagen, och förlägga aktiviteten till natten istället, förklarade Jon Swenson.
Hur björnstammen påverkas av jakt handlar om vilka individer som gynnas/missgynnas av den inriktning på avskjutningen som Sverige har just nu, det vill säga att man inte skjuter honor med ungar.
– I Nordamerika har björnstammen inte utsatts för jakt i mer än cirka 15 generationer. Där inväntar honorna 90 procents kroppsvikt innan de reproducerar sig. I Sverige har björnar jagats i mer än 50 generationer, och vi kan se att de reproducerar tidigare.
Den största naturliga dödligheten i björnstammen finns bland ungar, mellan 40 och 50 procent. Oftast dödas ungarna av hanar som vill se till att inga andra hanars ungar föds.

Mer läsning

Annons