Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioenergi ger jobb på Bränta

/
  • Bioenergi var ämnet för kvällen när Wallbergs Åkeri träffade oppositionen Nydanarna på Bränta.

Bioenergi är lika med nya jobb. Och vill Ljusdals kommun ha nya jobb bör den vara med på tåget.

Annons

Ungefär så gick samtalet på Bränta på tisdagskvällen när Wallbergs Åkeri presenterade sin satsning.

Det var en delegation med politiker från oppositionen Nydanarna i Ljusdal som fick information av bland andra Lars Wallberg, ägare, och Stefan Karlsson, biobränsleansvarig.

– Vi vill dock på intet sätt hamna i den politiska diskussionen mer än att vi gärna visar upp vår verksamhet och berättar om våra tankar, säger Stefan Karlsson.

Bioenergidelen inom Wallbergs Åkeri sysselsätter i dag nio personer och Stefan Karlsson framhåller att det finns stora utvecklingsmöjligheter.

– Det här är väl den del inom skogsnäringen som växer mest. De stora värmeverken söderut som till exempel i Södertälje och Eskilstuna mer eller mindre dammsuger stora områden på bioenergi, säger Stefan Karlsson.

Wallbergs Åkeri är angeläget om att den planerade omlastningsterminalen för skogsråvaror från bil till tåg hamnar på Bränta.

– Och det här ska inte behöva kosta kommunen mycket. Den behöver möjligen bara gå in med en mindre del för att garantera en öppen terminal, säger Stefan Karlsson.

Wallbergs Åkeri ser gärna att Ljusdal Energi bygger en helt ny hetvattencentral på Bränta i stället för att uppgradera den befintliga i Sjulhamre.

– Det tar bort mycket tung trafik från centrala Ljusdal, säger Stefan Karlsson.

Mer läsning

Annons