Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bin drabbade av parasit

/
  • Efter Jan Johanssons upptäckt i Järvsö finns det risk att parasiten kan sprida sig, även till hans egen gård i Tallåsen.

Den fruktade parasiten Varroa har upptäckts på en biodling i Järvsö. I värsta fall kan parasiten sprida sig och utplåna hela bisamhällen.

Annons

I Ljusdals kommun finns ungefär 45 biodlare. Jan Johansson, kommunens bitillsynsman, undersöker regelbundet deras bisamhällen, bland annat för att kunna identifiera sjukdomar och parasiter. Nu har han gjort en minst sagt oönskad upptäckt i Järvsö.

- Jag såg att det var Varroa och då blev jag inte glad. Det kommer att bli besvärligare att vara biodlare, säger han.

Ljusdals kommun har tidigare varit förskonade från parasiten trots förekomst i Vallsta, Hudiksvall och Sundsvall. Men nu finns alltså det fruktade Varroakvalstret även här, något som kan få stora konsekvenser på sikt.

- Efter tre till fyra år kan hela bisamhällen slås ut. Parasiten livnär sig på biet och därför kan det lätt bli försvagat och dra på sig andra sjukdomar eller dö i förtid, säger Jan Johansson.

Fler Varroagaller har nu placerats ut för att se om parasiten spridit sig ytterligare. Tills vidare uppmanas nu biodlare i det drabbade området att ta till bekämpningsmedel för att hindra kvalstrets framfart.

- Det vi ska göra nu är att använda oxalsyra på dem, säger Jan Johansson.

Biodlarnas skräckscenario är att alla bisamhällen utplånas.

- Då blir det ingen honungsskörd och sämre pollinering. De är ju väldigt bra pollinerare och viktiga för frukt och bär, säger Jan Johansson och tittar mot sin egen biodling i Tallåsen, som ännu inte drabbats av Varroa.

Mer läsning

Annons