Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billy om att färre är ute och kör epa-traktor: "Alla är rädda för polisen"

/

På kort tid har flera ungdomar i kommunen åkt fast för olovlig körning i epa-traktorer efter att ha färdats fortare än de tillåtna 30 kilometer i timmen. Det har fått till följd att färre är ute och kör numera, förklarar epa-föraren Billy Sved.

Annons

Det är en vardagskväll på parkeringen vid den gamla mataffären Baslivs i Ljusdal. Här brukar kommunens ungdomar ofta samlas om kvällarna, inte sällan i så kallade epa-traktorer. Men den senaste tiden har det varit betydligt färre fordon och ungdomar här.

Ljusdalspolisen har under vintern nämligen lagt extra fokus på att kontrollera A-traktorer som de har stött på längs vägarna – och med visst resultat. På kort tid har flera ungdomar åkt fast för olovlig körning, efter att deras fordon visat sig ha körts betydligt snabbare än vad som är lagligt.

Läs också: Polisen varnar för konsekvenser av buskörning i A-traktorer

Men en ensam bil har letat sig till parkeringen den här kvällen. Ett 15-tal färgglada wunderbaums är placerade vid insidan av framrutan. Bakom ratten i den mörkblå epa-traktorn sitter 15-årige Billy Sved från Ljusdal.

– Det är inte alls lika som är många ute och kör epa-traktor nu som det var förut. Det började för två månader sedan när en kille i Korskrogen åkte fast. Nästan alla är rädda för polisen eftersom att de har tagit så många som trimmat sina epa-traktorer, säger han.

Killen i Korskrogen, som Billy berättar om, blev av med sitt fordon efter en färd i 130 kilometer i timmen. Senare samma månad var det en tjej och kille i Ljusdal som åkte fast i en kontroll med ett felaktigt inställt fordon.

I december beslagstogs en annan A-traktor i området och hittills i januari har två killar i Ljusdal, en i Färila och en i Järvsö åkt fast när de kört snabbare än de tillåtna 30 kilometer i timmen med sina A-traktorer.

Känner du någon som har åkt fast?

– Jag känner faktiskt allihop som åkt fast, hela högen, säger Billy Sved.

Han har själv inte konstruerat om sin epa-traktor så att den ska kunna gå snabbare, vilket gör honom rätt unik bland hans vänner, berättar han.

– Jag känner väldigt många som har trimmat. Jag har inte funderat på att trimma min, men mina kompisar brukar säga att det är härligt att köra snabbare, säger Billy.

Spänningen i att färdas snabbare än vad man får tror han lockar ungdomar till att trimma fordonen. Dessutom är han övertygad om att det är en kostnadsfråga.

– Det blir inte lika dyrt att köra om man trimmar, för man kan ligga på lågvarv och då drar det inte lika mycket bensin, säger han.

Läs också: Försökte köra ifrån polisen med epatraktor i 130 kilometer i timmen

Att polisen i Ljusdal har kontrollerat A-traktorer den senaste tiden beror bland annat på att flera klagomål kommit in från kommuninvånare som känt sig oroade och störda av ungdomarnas körning.

– Folk har ringt in jättemycket för att de tycker epa-traktorerna går för fort, och att de buskör. Vi vill att folk ska känna sig trygga så då måste vi göra något, sa Rickard Eriksson, utredningschef på polisen i Hälsingland, till tidningen i förra veckan.

Billy Sved berättar att det pratas mycket om epa-traktorer i hans kompisgäng dessa dagar.

Läs också: Trimmade epa-traktorer beslagtagna av polisen

– Det snackas mycket om att polisen är ute. Både på skolan och i sociala medier. Vissa tycker att det är bra att polisen tar dem som kör galet, andra tycker att det är onödigt eftersom att ungdomar kör till skolan i de där fordonen, säger han.

Han startar epa-traktorn och det karaktäristiska motorljudet ekar mellan husen på parkeringen. Ingen ytterligare bil har dykt upp och nu ska han och Moa Ledsgård åka vidare runt på köpingen och leta efter fler epa-förare.

– Hittills i kväll har vi inte sett en enda som är ute. För bara någon månad sedan var betydligt fler ute och körde om kvällarna, säger Billy.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons