Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilhobbyn ledde till tinget

Det var en trevlig hobby att byta bilar, så därför behövdes ingen bokföring förklarar den sjukskrivne mannen bosatt i Ljusdals kommun. Nu fälls han för bokföringsbrott med frias från bidragsbrott.

Annons

Mannen som är i femtioårsåldern har under flera år haft nedsatt arbetsförmåga och haft ersättning från försäkringskassan. I samband med att han sålde ett hus med förtjänst började han köpa bilar, 107 stycken på två år.

Någon vinst blev det inte på bilaffärerna och den arbetsinsats som försäljningen krävde var av blygsam karaktär förklarade kommunbon vid rättegången i Hudiksvalls tingsrätt.

Det har varit yrkesmässig handel med bilar. Omsättningen har varit så stor att den skulle ha bokförts, vare sig den gick med vinst eller inte, skriver tingsrätten i sin dom. Därför döms mannen för bokföringsbrott.

Men kan en person som beviljats hel sjukpenning ändå ha arbetsförmåga nog att sälja bilar? Den frågan besvarar inte tingsrätten men tar samtidigt beslut om att fria honom från åtalet om bidragsbrott.

Åklagaren och försäkringskassan har inte visat upp något läkarintyg som bevis på hur nedsatt mannens arbetsförmåga är. Därför finns det ingen anledning att betvivla mannens egna uppgifter om hur hans arbetsförmåga förändrats eller bedöma om han borde anmält ändrad arbetsförmåga till försäkringskassan skriver Hudiksvalls tingsrätt i den dom som meddelades på torsdagen.

Mer läsning

Annons