Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besöket i Estland satte spår

/
  • Tjejerna som reste till Kohtla-Järve var Linn Trosell, Maria Wennberg, Anna Hedkvist, Elin Widén, Signe Revalde, Caroline Ferm, Ruth Sjödin och Magdalena Lönngren.

I början av maj åkte elever från omvårdnadsprogrammet i Ljusdal till staden Kohtla-Järve i Estland. Resultatet blev ett omtumlande möte.

Annons

Klassen togs om hand av estniska ungdomar i ett samarbete som har funnits under flera år. Men besöket blev inte riktigt som tjejerna från Ljusdal hade föreställt sig.

– Man har ju fått en bild av hur det skulle vara från tv och tidningar; fattigt och smutsigt och inte så bra. Men så illa var det inte på alla ställen, säger Signe Revalde.

Det som gjorde störst intryck var besöket på ett socialhem, vilket kan beskrivas som ett härbärge för hemlösa.

– Socialhemmet var verkligen hemskt. Där bodde det mest vuxna människor men det fanns inga regler för vad de fick göra. Det stank alkohol överallt, säger Elin Widén.

Den dåliga upplevelsen av socialhemmet vägdes upp av ett besök på ett barnhem.

– Det var inte alls så hemskt som vi hade föreställt oss. Barnen hade egna rum och det ordnades fritidsaktiviteter för dem, säger Linn Trosell.

Resan gjordes som ett projektarbete under sista året på gymnasiet och eleverna hade samlat in pengar och hittat sponsorer.

Mer läsning

Annons