Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berusade vittnen kan fria

Den man i 30-årsåldern som står åtalad för grov misshandel efter det att en annan man knivskurits i halsen vid en fest i centrala Ljusdal kan frias. Samtliga vittnen från festen hävdar att de var för berusade för att minnas händelsen.

Annons

Det var i april i år som en man i 20-årsåldern blev knivskuren i halsen under en fest i centrala Ljusdal. En man i 30-årsåldern från Ljusdalstrakten har sedan dess suttit häktad misstänkt för grov misshandel. Mannen medger att han befunnit sig på festen men nekar till brott.

Offret ska inte ha varit inbjuden till festen utan kommit dit för att hämta en kamrat. När han skulle lämna lägenheten attackerades han av en annan festdeltagare som skar honom i halsen med vad han beskriver som en kökskniv.

Åtta till tio personer ska ha befunnit sig på festen varav tre fanns närvarande och vittnade under rättegången. Trots detta var bevisläget mot slutet av dagen svagt då samtliga vittnen menade att de varit för berusade för att minnas händelsen, något som kammaråklagare Sebastian Flodström ifrågasatte. Även den åtalade mannen har under polisförhör beskrivit att han var "rejält berusad" och led av minnesluckor.

Två knivar beslagtogs från lägenheten och har undergått teknisk undersökning utan att några spår kunnat säkras.

– Det hade varit bättre om vittnena berättat vad de sett men jag tycker ändå att bevisläget är strakt. Offret har gett tillförlitliga och trovärdiga uppgifter, sa kammaråklagare Sebastian Flodström som yrkade på 2,5 års fängelse.

Den åtalade mannens försvarare Karl-Gösta Myhrberg höll med om att offrets berättelse var trovärdig men menade att hans klient borde försättas på fri fot på grund av bristande bevisning.

– Ingen utomstående har sett det här, det saknas biologisk eller teknisk bevisning. Min bestämda uppfattning är att det inte räcker för att fälla min klient, vare sig han har några minnen av det här eller inte.

Dom i målet meddelas om tre veckor.

Mer läsning

Annons