Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöll ärvda vapen utan tillstånd

En man i 40-årsåldern boende i Järvsö har dömts av Hudiksvalls tingsrätt för olaga vapeninnehav.

Annons

Det var förra sommaren som mannen i Järvsö blev påkommen med att ha tre cylinderrepeterstudsare ett hagelgevär, ammunition och dynamit hemma utan att ha vapenlicens. Mannen har erkänt och berättat att gevären följde med bondgården där han bor, när han ärvde den på 1980-talet. Han visste att vapnen krävde licens och hade därför tänkt skrota dem, men kom aldrig till skott. Han har aldrig sysslat med jakt och hade inga planer på att börja med det.

En del av ammunitionen som beslagtogs tillsammans med vapnen fanns i en fyndlåda som han köpte på auktion, hävdar mannen. Den största delen av ammunitionen har han förvarat i ett kassaskåp. Hagelgeväret var laddat när det påträffades, men Järvsöbon påstår att det inte var han som laddade det och att han inte har någon aning om vem som gjorde det. Dynamiten ska han ha skaffat för att spränga sten.

Tingsrätten ansåg att brottet var mindre allvarligt eftersom mannen inte själv aktivt hade skaffat vapnen utan ärvt dem och eftersom det går att använda vapnen på ett lagligt sätt. Därför fick mannen villkorlig dom och 50 dagsböter på 50 kronor styck. Han fick inte tillbaka vapnen och dynamiten, som tagits i beslag.

Mer läsning

Annons