Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begär avhysning av bärplockare

/
  • Markägaren har begärt särskild handräckning för att upplösa tältläger i Föne, Färila.

Sveaskog har hos kronofogdemyndigheten begärt att bärplockare i läger på deras mark mellan Färila och Föne ska avhysas.

Annons

- Dom hindrar vår verksamhet och de stör jägarna som vi upplåtit vår jakträtt till, säger vägmästare Björn Gadestedt vid Sveaskog.

Enligt lag är det individer som ska avhysas, inte en grupp av människor. Därför begär kronofogden att markägaren ska ange vilka individer som ska avhysas. Markägaren har inte rätt att begära identifiering. Det kan polisen göra, men sekretessen hindar polisen att ge uppgifterna till markägaren, som därmed inte kan uppfylla kraven för att ansöka om avhysning.

- Sveaskog har gjort vad vi kan och begärt särskild handräckning hos kronofogden. Vi får se vad som händer, säger Björn Gadestedt.

Inför nästa års bärsäsong behövs en samordning kring hur markägare och myndigheter ska agera i samband med bärplockarläger. Allmänhetens tillgång till skogsvägar riskerar annars att minska.

Den bedömningen gör Sveaskogs vägmästare Björn Gadestedt. Bolaget äger de marker i Föne där det just nu finns två bärplockarläger. Som markägare anser bolaget att allemansrätten ger människor en god tillgång till skog och mark. Allemansrätten ger också allmänheten möjlighet att övernatta i två nätter enligt Sveaskogs tolkning. Bärplockarlägret i Föne har funnits betydligt längre tid än så.

Ett sätt för markägarna att föregripa tältläger är att sätta upp vägbommar som gör att allmänheten inte får tillgång till skogsvägarna.

- Det innebär egentligen bara att dom laglydiga blir utestängda. Dom andra tar sig fram ändå, säger Björn Gadestedt.

Ljusdals kommun har sonderat möjligheterna att motverka eventuell nedskräpning genom att ställa ut sopcontainrar.

- Vi säger nej till containrar på vår mark. Det ger en legitimitet till att stanna på platsen och det vill vi inte, säger Björn Gadestedt.

Mer läsning

Annons