Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befolkningen i Ljusdal ökar med inflyttning

Ljusdals kommuns befolkning ökade med 41 personer under första halvåret i år.

Annons

Det visar färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Som vanligt i Ljusdals (och många andra mindre kommuners) fall är det fler avlidna än födda. Under första halvåret föddes 93 barn samtidigt som 145 personer avled, alltså minus 52.

Det är det fina flyttnettot under första halvåret som bidrar till ökningen av folkmängden till 18 990 den 30 juni. Ljusdals kommun har visserligen ett minus på 29 personer gentemot övriga delar av Gävleborg men plusstatistik på övriga Sverige och utlandet ger överskott.

Totalt flyttade 435 personer till Ljusdal under första halvåret och det ger efter att ha dragit bort antalet utflyttade ett flyttnetto som alltså med råge väger upp obalansen mellan födda och avlidna.

Det är utvecklingen i juni som till stor del ligger bakom folkökningen första halvåret eftersom det då noterades en folkökning i Ljusdal på 27 personer mycket tack vare plus 28 i kolumnen för inrikes flyttningsöverskott.

– Det ser riktigt skapligt ut för första halvåret. Vi har bra inflyttning och 93 födda barn under ett halvår är bra med tanke på att det var 161 och 166 under hela året 2014 respektive 2013. Men hösten kan bli tuffare när det gäller flyttningar. I fjol hade vi minus 79 personer i kolumnen för inrikes flyttningar bara under augusti, säger Ljusdals kommuns ekonomichef Nicklas Bremefors.

I fjol hade Ljusdals kommun en folkökning med 105 personer under första halvåret men nedgången på hösten bidrog till att helårsnoteringen stannade vid plus 18.

Så det finns risk för att kommunen kan få sämre helårsnotering även i år när till exempel högskolor och andra utbildningsanordnare på andra håll lockar.

Under den senaste tioårsperioden har Ljusdal ökat folkmängden sedan 2013. Åren 2005-2012 innebar samtliga en minskning.

Mer läsning

Annons