Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa julbetygen i nian på fem år

Ljusdals kommuns elever i årskurs nio har bästa höstbetygen på fem år. Den främsta orsaken är största skolan Stenhamreskolans markanta uppryckning.

Annons

När niorna gick på jullov hade 77,6 procent eller 124 av 160 elever betyg som innebär att de kan komma in på nationella gymnasieprogram under förutsättning att de inte försämrar resultaten inför slutbetygssättningen i juni.

Det är fem år sedan, 2006, som så stor andel nior var gymnasiebehöriga.

I sammanhanget ska nämnas att det är svårare att vara gymnasiebehörig nu eftersom det förutom i svenska, matematik och engelska ska finnas godkända betyg i ytterligare minst fem ämnen.

Det stora lyftet i sammanhanget har Stenhamreskolan i Ljusdal svarat för. Vid juletid för två år sedan var inte ens varannan elev behörig för nationella gymnasieprogram. Från i fjol har betygen förbättras så att andelen behöriga ökat från 51,9 till 71,9 procent.

Eftersom Stenhamreskolan med sina 64 elever i årskurs nio är den största högstadieskolan i kommunen märks ett sådant lyft i statistiken.

– Det är glädjande att se hur ett medvetet förbättringsarbete med den enskilda eleven i fokus ger resultat, säger Eva Ulin, verksamhetschef för kommunens förskolor och grundskolor.

I kommunens sammanställning ingår inte de två friskolorna i Ljusdal. Friskolan Vintergatan kunde vid höstterminsslutet ståta med att alla 33 elever har betyg för att söka nationellt gymnasieprogram. På Freinetskolan Tallbacken var det 85,7 procent.

Mer läsning

Annons