Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnproblem ökar lavinartat

Antalet ärenden hos omsorgsförvaltningen som avser barn och unga har ökat med 400 procent mellan åren 2007 och 2010.

Annons

Därför förstärks gruppen med två socialsekreterare åtminstone under resten av året.


Den kraftigaste ökningen av antalet barn- och ungdomsärenden inträffade mellan åren 2009 och 2010 då de fördubblades. Samtidigt ökade antalet socialsekreterare som arbetar med målgruppen med 25 procent från åtta till tio.

Personalomsättningen har varit så stor att den som har längst erfarenhet av arbetet i Ljusdal anställdes så sent som i maj 2010. Det beror enligt Chatarina Plomér, chef för barn- och familjeenheten, på att stressnivån är hög. Samtidigt som antalet ärenden ökat lavinartat finns det ett lagstadgat krav på att inom fyra månader slutföra utredningar som rör barn och ungdomar upp till 18 år.

– Så vi hinner inte följa lagen som det ser ut i dag, sa Chatarina Plomér till ledamöterna i omsorgsnämnden på torsdagen.

Förutom att kommunen bryter mot lagen finns det också stor risk för personalens hälsa när arbetsbelastningen är så hög.

En annan orsak till att erfarna socialsekreterare har lämnat enheten sägs vara att det blivit en bättre arbetsmarknad i Ljusdal för socionomer.

Det är antalet anmälningar, i det här fallet kallade aktualiseringar, som ökat med 400 procent från cirka tio per månad 2007 till 40 under 2010. Ett barn kan stå för flera aktualiseringar under ett år och i en familj där till exempel en fyrabarnsförälder missbrukar alkohol och anmäls kan det direkt bli fyra aktualiseringar.

Mer läsning

Annons